Nieuws

Opkomst Edge in landschap van datacenters

7 september 2022 |

Hoe de opkomst van Edge Computing het landschap van datacenters zal veranderen

In het komende decennium zullen we een explosieve groei blijven zien van het aantal op IP aangesloten mobiele en machine-to-machine (M2M) apparaten, die aanzienlijke hoeveelheden IP-verkeer zullen verwerken. De consumenten van morgen zullen betere online-ervaringen en snellere, soepelere wifi-diensten en toepassingslevering van onlineproviders eisen. Ook zullen sommige M2M-apparaten, zoals autonome voertuigen (zelfrijdende auto's), real-time communicatie met lokale verwerkingsbronnen nodig hebben om de veiligheid te garanderen en ongelukken te voorkomen.

Ontdek meer over Edge Computing 

whitepaper Edge Computing

Download onderstaande White Paper om op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen rondom Egde Computing. 

Download de White Paper

Bron: The Siemon Company 

Wat is Edge Computing?

Edge computing is de praktijk van het inzetten van IT-cloudresources, ondergebracht in edge datacenters, in gelokaliseerde gebieden of gemeenschappen. Edge computing werkt volgens het beproefde principe dat toepassingen beter en sneller presteren wanneer de verwerking wordt uitgevoerd dicht bij de eindgebruikers en/of apparaten die ze bedienen. Door het datacenter naar de eindgebruiker of het apparaat te brengen, ontstaan de volgende voordelen:

  • Verbeterde prestaties en betrouwbaarheid van toepassingen door gelokaliseerde gegevensverwerking, gegevensopslag en gegevensanalyse. 
  • Zeer snelle gegevensverwerking en levering van toepassingen die netwerkvertragingsproblemen overwinnen en de kans op van gegevensverlies tijdens de overdracht voorkomt. 
  • Een vermindering van het aantal netwerkhops dat gegevens en toepassingen moeten maken tussen cloudservers en apparaten. 
  • Lagere transportkosten voor gegevens.

Hoewel edge computing zich snel uitbreidt, staat het nog in de kinderschoenen. De infrastructuurelementen (bv. stroom, koeling, connectiviteit) en vormfactoren (bijv. robuuste containers, microdatacenters) van edge-datacenters zijn vrij goed ontwikkeld, maar we beginnen nu pas de feitelijke grootschalige invoering te zien van gedistribueerde datacenterarchitecturen om gelokaliseerde cloudresources te leveren aan eindgebruikers en apparaten. Naarmate nieuwe technologieën zoals 5G-netwerken, slimme steden en autonome voertuigen verder worden ontwikkeld, zullen zij integreren met, werken op, en meer afhankelijk worden van randapparatuur.

Wat op dit moment duidelijk is, is dat ondernemingen en organisaties die vandaag investeren in edge datacenters een concurrentievoordeel zullen behalen voor de toekomst. Hun specifieke concurrentievoordeel zal afhangen van het bedrijf, hun doelgroep en hun technologie, maar hier zijn enkele voorbeelden:

  • Consumenten zullen blijven vragen om betere online ervaringen en zullen massaal overstappen op providers die snellere, soepelere levering van Wi-Fi-diensten en toepassingen (d.w.z. two-way streaming content, VR-verrijkte online games) aan hun smartphones, tablets en andere apparaten. Internet- en Wi-Fi-netwerkproviders en online applicatiebedrijven die gebruikmaken van edge computing zullen zich in een betere positie bevinden om consumenten te voorzien van snelle, low-latency diensten, applicaties en content.
  • Ondernemingen die gebruik maken van edge-datacenters in een industriële omgeving zullen in staat zijn om lokale computerresources te bieden voor IIoT-apparaten, waardoor hun faciliteiten sneller en productiever worden bij de productie en/of levering van goederen aan klanten.
  • Automobielbedrijven zullen veiligheidskwesties met betrekking tot autonome voertuigen moeten aanpakken als om het vertrouwen van het publiek te winnen. Het opzetten van een netwerk van edge-datacenters met cloudresources om autonome voertuigen aan te sturen en te besturen, zal autobedrijven helpen bij het garanderen van de veiligheid van hun voertuigen aan klanten en het voldoen aan de veiligheidsvoorschriften van de overheid.
  • Financiële instellingen die gebruik maken van edge-datacenters zullen lokale computerresources kunnen aanbieden om diensten zoals highfrequency trading te verbeteren. Bovendien zullen edge-datacenters het gebruik van AI voor gegevens- en marktanalyse ondersteunen om beleggers te helpen betere resultaten in de financiële sector.
  • Overheden van steden en deelstaten die gebruik maken van edge-datacenters zullen de betrouwbaarheid van IoT-apparaten zoals slimme verkeerslichten kunnen garanderen, en zo de veiligheid van de burgers met betrekking tot deze apparaten kunnen waarborgen. Ook het opzetten van een netwerk van IoT- infrastructuurapparatuur (d.w.z. stroom-, water- en milieusensoren) zal lokale overheden helpen bij het beheer van middelen, stadsplanning, budgetanalyse, enz. Een netwerk van edge-datacenters zal lokale overheden helpen bij het beheren, monitoren en verzamelen van gegevens van IoT-apparaten op meerdere locaties.

Vragen?

Het is tijd om na te denken over investeringen in edge computing, en Siemon biedt een breed scala aan essentiële infrastructuur oplossingen waar opkomende edge datacenters op kunnen vertrouwen.

Bel vandaag ons voor meer informatie over onze oplossingen voor datacenterinfrastructuur en hoe wij u kunnen helpen een concurrentievoordeel voor de toekomst te behalen.

Wij helpen jou graag verder! 

 Meer informatie