CPR

CPR

Sinds 2017 moeten kabels die in de handel worden gebracht voor permanente installaties in bouwwerken voldoen aan de Europese CPR norm. CPR staat voor Construction Products Regulations en is een verordening welke ervoor zorgt dat eenduidige eisen gesteld worden aan de essentiële eigenschappen van bouwproducten. Deze norm heeft betrekking op het brandgedrag van kabels.

 

Kabels die zijn geïnstalleerd in permanente elektrotechnische installaties van bouwwerken vallen met betrekking tot hun brandgedrag onder de CPR norm. Alle kabels die geleverd worden vallen onder de CPR brandclassificatie met bijbehorende prestatieverklaring (DoP) en een CE markering. De prestatie of brandclassificatie is gebaseerd op de brandvoortplanting, rookontwikkeling en zuurgraad.

 

Kabels worden geclassificeerd in verschillende (brand)klassen. Voor het vereenvoudigen van de kabelkeuze is in Nederland NEN 8012 beschikbaar waarmee op basis van een aantal stroomdiagrammen het brandrisico kan worden bepaald.

Indeling Nen 8012

Forehand CPR Ready

Ook wij, als distributeur, moeten voldoen aan deze eis. Daarom zijn wij achter de schermen bezig geweest om onze horizontale- en glasvezel kabels te voorzien van een CPR classificatie label. Leveringen vinden plaats waarbij de relevante producten zijn voorzien van de juiste identificatielabels vermeld op de pakbon, productlabel en/of factuur.

DoP markering

DoP document vinden

Veel producten zijn direct uit voorraad leverbaar waarbij er door middel van een QR-tag of barcode de bijbehorende presentatieverklaring (DoP) kan worden opgevraagd. Op deze wijze beschikt u altijd over de juiste producten voorzien van de bijbehorende documentatie. Tevens kunt u ook de DoP documenten opvragen op de sites van onze fabrikanten:

- DoP-website Siemon
- DoP website R&M
- DoP website CCS
- DoP website Corning